Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna obejmuje produkty mające wpływ na procesy biologiczne i przemiany metaboliczne w organizmie człowieka.

Żywność funkcjonalna to rodzaj żywności, której przypisuje się – poza spełnianiem podstawowej funkcji odżywiania – psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na procesy życiowe zachodzące w ludzkim organizmie. Może to być m.in.: przyspieszenie procesów metabolicznych, redukcja tkanki tłuszczowej, obniżenie poziomu glukozy we krwi, czy celowe zmiany poziomu hormonów, takich jak insulina, leptyna czy grelina. Do żywności funkcjonalnej nie zalicza się preparatów w formie tabletek oraz płynów, służących uzupełnianiu braków substancji odżywczych, pomimo spełniania przez nie funkcji odżywiania.

Do produkowania żywności funkcjonalnej niezbędna jest udokumentowana wiedza naukowa, poparta klinicznymi badaniami porównawczymi, przeprowadzanymi na dużych grupach ludzi.

Jako przykład znaczącego wkładu w rozwój żywności funkcjonalnej, w tym przypadku w formie diety, może posłużyć działalność naukowa prof. Marcina Krotkiewskiego, której wyniki opublikowane zostały w 2001 roku w International Journal of Obesity. Dotyczyły one badań klinicznych przeprowadzonych przez profesora w uniwersyteckim szpitalu w Goeteborgu na 3 grupach otyłych uczestników obojga płci. We wszystkich badanych grupach przez okres dwóch tygodni stosowano bardzo niskokaloryczną dietę (570 kcal), opartą odpowiednio na węglowodanach, długo-łańcuchowych tłuszczach LCT oraz średnio-łańcuchowych tłuszczach MCT.


Kwasy tłuszczowe MCT


żywność funkcjonalna

W grupie, której podano pochodzące z oleju kokosowego tłuszcze MCT z dodatkiem protein, odnotowano największą utratę wagi i najmniejszy spadek beztłuszczowej masy ciała (Fat-Free Mass, FFM), w porównaniu do dwóch pozostałych grup.

Podobne badania, przeprowadzone w następnych latach w USA i Australii, potwierdziły większą skuteczność diety ketogenicznej, opartej na kompozycji kwasów tłuszczowych MCT i protein, w porównaniu do innych diet niskokalorycznych.

Publikacja wyników badań oraz informacji na temat składników zastosowanej bardzo niskokalorycznej diety VLCKD (Very Low-Calorie Ketogenic Diet) umożliwiła naukowcom i dietetykom opracowanie receptur odżywczych roztworów wodnych, skomponowanych na bazie ekstraktów tłuszczów MCT i protein. Podczas trwającej 10 dni kuracji odchudzającej roztwory te aplikowane są pacjentom donosowo, za pośrednictwem rurki (ze względu na ich trudny do zaakceptowania smak). Takie roztwory i kuracje (w USA stosowane pod nazwą The KE-Diet, a w UE pod nazwą The KEN-Diet) trudno jest jednak zaliczyć do kategorii żywności funkcjonalnej.


Składniki naszych diet ketogenicznych


składniki diety ketogenicznej

Bazując na wynikach opisanych badań, w firmie Segura stworzony został zestaw odżywczych mieszanek w formie proszków, przeznaczonych do sporządzania zastępujących posiłki ketogenicznych napojów, zup i snack’ów. Główne składniki mieszanek stanowią zmielone kriogenicznie (w temp. -60°C): wysokotłuszczowy miąższ kokosa i ziarna kakaowca oraz liofilizowane owoce i suszone warzywa, które łączone są następnie z koncentratem protein serwatkowych WPC80 lub białkiem z zielonego groszku. Do kompozycji tej dodawane są tłoczone na zimno oleje: rzepakowy i słonecznikowy, w zalecanych przez fizjologów żywienia odpowiednich proporcjach kwasów tłuszczowych NNKT (omega-3 do omega-6). Wartości odżywcze oraz proporcje makroskładników są zgodne z parametrami opracowanej przez naukowców diety VLCKD.

Mieszanki te oferujemy pod marką Islaverde®, w zestawach do przeprowadzania skutecznych diet odchudzających. Dzięki naszym dietom, w ciągu 9-10 dni można zredukować masę ciała nawet o 10%. W odróżnieniu od diet KE i KEN, diety Islaverde® traktowane są jako żywność funkcjonalna do stosowania w domu. Gwarantuje ona szybką i bezpieczną redukcję tkanki tłuszczowej, oszczędzając jednocześnie masę mięśniową.


Żywność wysokobiałkowa - prawdy i mity


żywność wysokobiałkowa

Obecnie rynek żywności funkcjonalnej jest być może jednym z najszybciej rozwijających się rynków w całym sektorze spożywczym, a żywność wysokobiałkowa stanowi jego wiodący segment. Oprócz diet niskokalorycznych (takich, jak np. diety Atkinsa lub Dukana), szeroko oferowane są koktajle, shaki oraz zupy proteinowe, a także wysokobiałkowe batony, odżywki i dania gotowe. Reklamuje się je z reguły jako żywność funkcjonalną, przeznaczoną do budowy masy mięśniowej i jednocześnie redukcji tkanki tłuszczowej.

Na przykładzie żywności wysokobiałkowej możemy wykazać, że nie zawsze spełnia ona funkcje reklamowane przez jej producentów. I tak na przykład niskokaloryczne diety proteinowe, ze względu na niedostateczną ilość zawartych w nich węglowodanów oraz tłuszczów, mogą powodować uruchomienie procesu metabolicznego zwanego glukoneogenezą. W jego wyniku białko, zamiast być przyswajanym przez organizm (anabolizowanym), przekształcane jest w glukozę, przez co dieta przestaje być faktycznie dietą proteinową.

Inaczej działają na organizm zupy wysokobiałkowe o zwiększonej zawartości tłuszczu, będące składnikami diet ketogenicznych VLCKD marki Islaverde®. Pomimo wysokiego udziału białka, zupy te pozostają nadal zupami ketogenicznymi, albowiem ponad 50% ich dziennej wartości energetycznej pochodzi z tłuszczów: kokosowego, rzepakowego i słonecznikowego.

Tłuszcze te charakteryzują się wysoką zawartością kwasów MCT oraz kwasów omega-6 i omega-3, które - przy jednocześnie bardzo niskim udziale węglowodanów - przejmują rolę paliwa niezbędnego do podtrzymywania funkcji życiowych. Dzięki temu organizm nie jest zmuszony do uruchamiania procesu glukoneogenezy, tj. przekształcania nie-cukrowych prekursorów - aminokwasów - w glukozę. Warto przy tym wiedzieć, że tzw. aminokwasy glukogenne stanowią większość spośród wszystkich 20 aminokwasów (części składowych białek).


Napoje i przekąski energetyzujące


napoje i przekąski energetyzujące

Innym przykładem żywności uznawanej za funkcjonalną są napoje i przekąski energetyzujące. W tej grupie również możemy wskazać produkty dobrze spełniające swoje funkcje oraz te o wątpliwych właściwościach. Zdecydowana większość „energetyków” ma w swoim składzie cukier, kofeinę oraz taurynę lub guaranę. Pomimo tego, że produkty te są często reklamowane przez profesjonalnych sportowców, nie są one przez nich spożywane, bo przy wzmożonym wysiłku mogłyby być wręcz niebezpieczne - powodowałyby wzrost tętna i gęstnienie krwi.

Typowe produkty energetyzujące pobudzają koncentrację, ale tylko przez 30-60 minut, a jeśli zawierają cukier, to po 60 minutach ich działanie staje się odwrotne do zamierzonego: w wyniku szybkiego spadku poziomu glukozy we krwi pojawia się zmęczenie i senność. Takich produktów nie zaleca się osobom zmuszonym do długotrwałej koncentracji, np. kierowcom prowadzącym przez wiele godzin pojazdy, czy też studentom i pracownikom naukowym. Im zaleca się kombinację kofeiny oraz tłuszczów MCT i LCT, która dostarczy organizmowi natychmiastową energię (z kofeiny) i (dzięki tłuszczom) zapewni jej długotrwałe, tj. utrzymujące się nawet do kilku godzin działanie.


napoje energetyzujące

Produktem mogącym zapewnić taki efekt jest tzw. kawa kuloodporna, którą przyrządza się samemu, mieszając ze sobą kilka składników. Można też zastosować jej gotową wersję: Kawę ExC (Extreme Energy Coffee) w postaci proszku do zalania wrzątkiem i następnie zblendowania. Taka kawa z powodzeniem zastąpi śniadanie w ramach przeprowadzania diety ketogenicznej bądź diety IF (Intermittent Fasting) – czyli „postu przerywanego”. Posiłki spożywa się wtedy tylko przez 8 godzin „okna żywieniowego”, optymalnie od 1200 do 2000. Należy jednak pamiętać o tym, aby kawę ExC spożywać bez cukru.


Batony i żele energetyzujące


batony i żele energetyzujące

Obok odżywek proteinowych i napojów energetycznych, trzecią – największą – grupę produktów funkcjonalnych stanowią batony i żele energetyzujące. Mają one dostarczać natychmiastową energię, aby umożliwić kontynuowanie wzmożonego wysiłku lub działać pobudzająco w warunkach zmęczenia. Producenci batonów niesłusznie przyjęli założenie, że szybką energię można otrzymać spożywając wyłącznie szybko przyswajalne węglowodany wysoko-glikemiczne. Z tego powodu w recepturach batonów i żeli pierwsze pozycje zajmują cukry proste i skrobia.

My uzyskaliśmy lepszy efekt energetyzujący, komponując nasz produkt z niewielkiej ilości cukrów nisko-glikemicznych (fruktozy) oraz tłuszczów MCT i LCT. W celu odróżnienia od batonów i żeli produkt nasz nazwaliśmy Wysokoenergetycznym Musem Kokosowym. W porównaniu do „zwykłych” batonów, w naszym Musie ilość węglowodanów zredukowana została do niezbędnego minimum, zaś źródło energii stanowią w nim tłuszcze MCT, zawarte w zmielonym kriogenicznie miąższu kokosa. Tłuszcze MCT metabolizowane są w wątrobie i - podobnie jak węglowodany - dostarczają natychmiastową energię, z tą jednak różnicą, że węglowodany posiadają wartość energetyczną 400 kcal/100g, natomiast tłuszcze aż 900 kcal/100g.


batony energetyzujące

Po dwóch godzinach od momentu spożycia porcji Musu funkcję stabilnego wyzwalania energii przejmują jedno- i wielonienasycone, bogate w kwasy omega-3 i 6 tłuszcze roślinne, zawarte w tłoczonych na zimno olejach słonecznikowym i rzepakowym. Są one metabolizowane przez organizm aż do 4 godzin – jest to czas energetyzującego działania Musu. W Musie Kokosowym udział protein ograniczyliśmy do minimum, ponieważ są one wysoce termogeniczne, czyli do ich strawienia wymagana jest energia.

Musy polecane są jako żywność funkcjonalna do spożywania w warunkach survival’u; mogą je także stosować alpiniści, żeglarze lub polarnicy. Ich działanie jest nieocenione podczas długotrwałego prowadzenia samochodu, przed sesją egzaminacyjną i w każdych okolicznościach, związanych z koniecznością walki ze zmęczeniem i brakiem snu.

Znajdź swoją idealną dietę



cykliczne diety ketogeniczne

Cykliczne diety ketogeniczne. Nowa moda, czy konieczność?

Jeśli po ukończeniu diety VLCKD schudniesz, a po powrocie to starych nawyków żywieniowych ponownie przytyjesz, to najlepszym sposobem na utrzymanie wagi będzie dla Ciebie zmiana diety...



post przerywany dieta IF

Diety IF (Intermittent Fasting)

Dieta IF, zwana także „postem przerywanym” to zalecany przez ekspertów w dziedzinie żywienia i dietetyki nowy i łatwy do zastosowaniu sposób na stałą utratę wagi lub jej kontrolę...



dieta dla aktywnych

Diety CKD i TKD dla sportowców

Diety CKD (Cycylic Ketogenic Diet) i TKD (Targeted Ketogenic Diet) rekomendowane są sportowcom, będącym na diecie węglowodanowej, którzy mają problem z obniżeniem procentowej zawartości tkanki tłuszczowej...



napój energetyczny Energy Coffee ExC

Extreme Energy Coffee ExC

Udoskonalona wersja amerykańskiej Bullet-proof coffee, przygotowana w wygodnej formie mieszanki do zaparzania we wrzątku. Wyjątkowa kompozycja zmielonych kriogenicznie ziaren kawy i miąższu kokosa...



dieta zupy wysokoproteinowe

Wysokoproteinowe zupy-krem w proszku

Jedyne zupy na rynku, które - oprócz wysokiej zawartości białka (14 g w porcji) - zapewniają także ponad 50% energii pozyskiwanej ze spożycia zdrowych tłuszczów...



dieta wysokoenergetyczne musy

Wysokoenergetyczne Musy Kokosowe

Żywność funkcjonalna będąca bogatym źródłem energii z tłuszczów MCT; znacznie zdrowsza i bardziej sycąca alternatywa dla zwykłych i energetyzujących batonów...




słownik

© Islaverde